Вградени камини

Що е то камина за вграждане и нужна ли ви е тя

Камините се изграждат основно по два начина – като се иззиждат изцяло или като в каминното тяло се вгражда метална горивна камера. Тя, най-общо казано, представлява печката, в която се извършва горенето. Сравнението е изцяло в полза на горивните камери. Те са с много по-добър коефициент на полезно действие спрямо зиданите камини. А по-високият КПД осигурява по-голяма мощност – ще рече повече топлина при по-малък разход на дърва. Има възможност на горивната камера да се постави водна или въздушна риза и тя да топли цялото жилище с разхода на гориво, предвиден за една стая. Горивният процес в камерата осигурява по-безопасни условия и по-малка вероятност за пожар. Тези достойнства на съвременните камини за вграждане са убедителен мотив за избор, ако се колебаете все още между зидана и вградена камина.

Още предимства за камините за вграждане

Фирма “Камини-Евростандарт” ООД ви предлага български горивни камери по поръчка, чешки, италиански (La NORDICA-EXTRAFLAME) и френски (FONTE FLAMME и CHEMINEE DIFFUSION) горивни камери. Всеки модел има своите достойнства и решава точно определени задачи. Богатата номенклатура позволява да реагираме бързо при различни случаи. Ако ви е нужна нестандартна камера, ще ви направим по индивидуален проект.

Горивните камери опростяват процеса, скъсяват времето за изграждане и повишават качеството и ефективността на съоръжението. Със съвременните технологии те се произвеждат с висока ефективност и функционалност. Така камината може да се окаже вашият начин да преборите енергийната криза. С водна риза или със система за въздушно отопление вие можете да топлите цялото жилище на цената за една стая.
Използваме голямо разнообразие от облицовки, което позволява постигане на индивидуалност дори при еднакви модели камини за вграждане.

Ефективност на отоплението с камини за вграждане

Ако трябва да преразгледате разходите си за отопление и да ги оптимизирате, помислете за камина с горивна камера. Практиката доказва, че за отоплението на цяло жилище те са по икономични от електричеството или централното отопление, а дървото е екологичен, възобновяващ се ресурс. Напоследък ефективността на повечето камини за вграждане достига 50-70 %. Цената на камина с френска горивна камера, тип “рамка”е около 2 500 лв при 12-14 kW мощност и съответно около 3600 лв. за класическа или модерна камина, пак с френска камера, 12-14 kW мощност.
Когато тръгнете да правите камина, не подхождайте с романтични представи и нагласи. Колкото по-информирано и прагматично избирате вашата камина, толкова по-добър ще е резултатът и толкова по-дълго и ефективно ще ви служи съоръжението.

Къде е най-добре да разположите вградени камини

Това е вероятно първият въпрос, на който трябва да си отговорите. От него ще зависят много от специфичните характеристики на камината ви. И разбира се от това, дали я искате като декоративен акцент или ще разчитате на нея за отоплението на сградата или апартамента.
Ако ще е най-вече за декорация – задължителна е консултацията със специалист по интериорен дизайн. Според вижданията си я вградете в стената на голямо многофункционално помещение или пък я ситуирайте като свободностоящ обем в спалнята си – за повече уют и романтика.

Когато обаче искате да превърнете вградената си камина в сърцето на отоплителната инсталация на дома или офиса, то огледайте много внимателно и преценете прагматично всяко кътче. Ако камината е изградена до коридор, топлината се разпръсва с лекота навсякъде. Поставите ли я в голямата дневна, живият огън в нея ще се превърне в горещото сърце на дома ви.

Камини за вграждане напоследък се търсят и за офиси. Там те внасят малко неочаквана, но определено приятна атмосфера. Икономическият ефект от използването им като основна част от отплителната система също не е за подценяване. Изберете мястото така, че да няма бликове по мониторите и да не се съсипе скъпа техника, изложена на прякото въздействие на топлината.

Ние, от “Камини-Евростандарт”, знаем всичко за камините и можем да изработим всякаква камина. Обадете ни се и проверете сами!