Когато всички технически подробности са вече уточнени, идва ред да се избере облицовка за камината. Искаме да ви подготвим за този момент, като ви подскажем с какво да съобразите избора си, и ви дадем кратка информация за типичните материали за камини.

Как да изберете най-подходящата облицовка за камина от камък?

Чудесно е, ако сте от хората, които идват при нас с почти готов проект. Тогава остава да се провери, доколко той е технически възможен и ако не възникват непреодолими конструктивни или други проблеми, ние ще реализираме представите ви.

Няколко са определящите условия за добър избор на материал за облицовката:

 • Видът, конструкцията и особеностите на горивната камера.
 • Стилът на камината.
 • Размерите на помещението.
 • Осветеността му.
 • Цялостният стил на обзавеждането.

Ако се затруднявате или имате някакви колебания – доверете ни се. Ние сме фирма „Камини Евростандарт” и от дълги години правим това – проектираме, поизвеждаме, изграждаме и монтираме камини. След като поговорим с вас, след като огледаме жилището и си изясним предпочитанията ви, ще ви помогнем да изберете най-добрия вариант за камината си!

Видове материали за камини

Гамата от материали (естествен камък), използвани за облицоване на камини, се разширява непрекъснато. Освен класическите гранит и мрамор, огнеупорни тухли и кахлени плочки или дърво, се използват изкуствени камъни и стъкло. Важно е не само какъв е материалът, но как е обработен и какво е цветовото решение.

 • Декоративен камък. Класика в жанра. Носи топлота, характерна атмосфера, уют. Подходящо обработен, този материал става за облицовка както на класически камини, така и на по-модерни решения.
 • Облицовки от мрамор или гранит. При този, също класически, вариант разнообразието от цветове и рисунъци е главозамайващо. Изборът е труден. Добре е да се прави след внимателна преценка, как материалът ще се съчетае с цветовете в жилището и с цялостния интериор. Ако не можете или не смятате за нужно да се консултирате с дизайнер, обърнете се към нашите специалисти. Ще ви помогнат с удоволствие.
 • Варовиковите плочи ще довършат перфектно атмосферата в помещение, което е обзаведено изцяло от натурални материали. Те не обсебват вниманието като мрамора. Излъчват спокойствие и топлота.Придават елегантна простота на пространството около себе си.
  Огнеупорните тухли са един от материалите с широки възможности. Може да облицоваме камината ви с тях. Те сами по себе си се асоциират с топлина и уют. Но можем и да ги боядисаме в контраст със стените на помещението или в хармония – както ви се струва по-добре. Най-честият вариант при боядисаните тухли е бялото.
 • Различните видове теракотени плочки са едновременно традиционни – като материал и нови – като технология на производство и допълнителна обработка, като визия. Няма проблем ако вече сте си харесали плочки. Но можете да оставите това и на нашите дизайнери. Сигурни сме, че предложенията им ще ви харесат. Облицовката с тези плочки може да е монохромна, но би могло да се получи ефектно графично решение или весело преплитане на цветове, големини и шарки – според избора ви.
 • Дървото продължава да е много търсено за облицовки на камини.
 • Стъклото – според вкуса ви – може да е от най-практичните материали за камини или пък от хипер екстравагантните. Обиковено се ползва форматирано на плочки. Много подходящо е за модернистични, дизайнерски камини. То пречупва интересно светлината. Отбясъците на огъня се отразяват в него и изпълват цялото пространство с мека, сгряваща светлина.
 • Чудесен вариант е комбинацията на различни материали. Съчетанието трябва да бъде много добре обмислено. Такава комбинирана облицовка индивидуализира камината и се превръща в много силен, запомнящ се акцент.

Облицовката като завършек на изграждането на камината

Не е достатъчно да сте избрали добре облицовката. Важното е тя да е в синхрон и да допълва цялостното техническо решение и изпълнение на камината. Очакваме ви във фирма „Камини Евростандарт”, защото ние можем да направим за вас перфектната камина.

Материали за облицовка